'83 Days of Darkness' op long-list voor Dutch-Doc award

21 March 2012

‘Een gevarieerde collectie, van klassieke fotoboeken tot aan apps, vormt de longlist van de Dutch Doc Award 2012, de grootste prijs voor documentaire fotografie,’ aldus de organisatie. Zes van de 38 voorgedragen projecten worden door de jury geselecteerd voor de shortlist en zijn vanaf 11 mei te zien op een tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam.

In een toelichting meldt de organisatie:

Opvallend is dat er dit jaar veel meer projecten zijn die fotografie op meerdere en niet-traditionele platformen presenteren, zoals iPad apps, websites en video’s. In 2011 bestond het gros van de voordrachten nog uit louter fotoboeken. De longlist voor de Award is samengesteld uit voordrachten van zestien deskundigen uit de Nederlandse fotowereld.

Een internationale jury onder leiding van PvdA-kamerlid Ronald Plasterk selecteert uit de 38 voordrachten een shortlist van 6 projecten. 6 Juni wordt de winnaar van de Award bekend gemaakt. Die ontvangt twintigduizend euro. De fotografie is t/m 10 juni te zien in het Tropenmuseum.

Bertien van Manen is met haar boek Let’s sit down before we go op de longlist geplaatst. Daardoor heeft zij afstand moeten doen van haar plek in de jury. Marjoleine Boonstra neemt haar plaats in. Zowel het duo Rob Hornstra en Arnold van Bruggen als Willem Popelier zijn voor het derde jaar achter elkaar voorgedragen voor de longlist.

De Dutch Doc Award stimuleert documentaire fotografie, veelal persoonlijk gedreven verhalen van Nederlandse fotografen die achter het vluchtige nieuws kijken. Soms zijn het verhalen van heel dichtbij, soms komen ze vanuit de andere kant van de wereld. Wat ze gemeen hebben is dat ze gemaakt zijn met engagement om een compleet verhaal te vertellen en met een groot geloof in de kracht van beelden.

De Dutch Doc Award is in februari een samenwerking voor drie jaar aangegaan met het Tropenmuseum in Amsterdam. Tijdens de Dutch Doc tentoonstelling zal het Tropenmuseum zelf een online expositie verzorgen, waarbij geput wordt uit de rijke eigen historische fotocollectie van 180 duizend foto’s.

Bron: PhotoQ

1332765951_83DaysofDarknessoplong-listvoorDutch-Docaward_1_.jpg 1332765952_83DaysofDarknessoplong-listvoorDutch-Docaward_2_.jpg
background